New Directions Conference Schedule

(as of 5 December)

Sunday 8 December

Time	Duration	Activity	Location / Details							
8:00	60 mins	Registration	2 nd Floor Foyer							
9:00	40 mins	Opening	Conference Opening Ceremony including 3 welcome speeches: • Jamie Gibbings Acting Director Japan British Council • Steve Adams Director Examinations East Asia British Council • Professor Yoshinori Watanabe Sophia University Japan							
9:45	45 mins	Plenary 1	Professor Joseph Lo Bianco University of Melbourne							
10:30	30 mins	Break	Title: Influencing policy: Reflections on the different languages of ELT research, professional practice and policy making							
11:00	75 mins	Panel Discussion 1	Topic: Language Assessment Policy Panel Chair: Professor Barry O'Sullivan British Council Assessment Research Group Panellists: Professor Joseph Lo Bianco University of Melbourne Australia Huu Nguyen National Foreign Languages Project Vietnam Professor Mitsuharu Ota Nagoya University of Foreign Studies Japan Professor Yoshinori Watanabe Sophia University Japan							
12:15	70 mins	Lunch	Room 503 and Bay Bridge C	afeteria						
			Room 412 Stakeholder Engagement	Room 413 IELTS: Learning, context, and looking forward	Room 414 Alignment of Policy with Context	Room 415 Technology and Consequences	Room 416/7 Implementing Performance Assessment	Room 419 General Strand	Room 501/502 Symposium: Standards and Frameworks	
13:25	30 mins	Breakout 1	Makiko Dixon - Japanese EFL Teachers' Language Assessment Literacy -Its Critical Role in Education-	Fang Lan & Gang He - Chinese Test-preparation Teachers' Attitudes towards Computer-based IELTS	Sally O'Hagan - Testing the waters: stakeholder perspectives on the potential of a domain-relevant speaking test as a measure of teachers' English language-readiness for the classroom	Trevor Breakspear & Johnathan Cruise - Investigating the effect of technological capability on operationalising the speaking construct in auto-rated assessment	Emiko Kaneko, Rie Koizumi & Ai Hirai - Determining difficulty in sequences of story pictures: Implications for practical speaking tests	Satoru Uchida & Masashi Negishi - Assigning CEFR and CEFR-J levels to Lexile measures: A corpus-based approach	Symposium* (110 minutes – see below for details)	
14:05	30 mins	Breakout 2	Yuya Yamamoto - Complex Interplay Between Teachers' Cognition and Language Assessment Literacy	Karen Dunn & Barry O'Sullivan - Test preparation: an international comparison of test-takers' preferences	Brian Gaynor & James Hall - Language assessment and policy innovation in Myanmar	Suh Keong Kwon - The impact of video prompts in a L2 listening comprehension test on candidates' test-taking processes and performance: An eye-tracking study	Matthew Schaefer & Davey Young - Revising Assessment Tools for a Large-scale and Strongly Unified Speaking Course Syllabus	Manxia Dong - Structural relationship between learners' perceptions of a test, learning practices, and learning outcomes: A study on the washback mechanism of a high-stakes test		
14:45	30 mins	Breakout 3	Philip Horne - Item writers as stakeholders: A training and developmental model	Tony Clark - Beyond IELTS: IELTS preparation and UK study	Susan Jones & Anupama Ghai - Improving the teaching and assessment of speaking and listening in government schools: a case study from India	Song Penghao - Integrating AI technology into TOEFL and IELTS online speaking courses	Priscilla Shak - Implementing a task-based group performance assessment in an ESP context	Yo In'Nami & Rie Koizumi - Factor structure of the Aptis test		
15:15	30 mins	Break	4 th and 5 th Floor Foyer							
15:45	45 mins	Plenary 2	Room 501/502 Satoshi Hagiwara President of National Association of Upper Secondary School Principals; Principal of Tokyo Metropolitan Nishi Senior High School Japan Title: English Education Reform and Assessment – Challenges Japanese High Schools face now							
16:35	45 mins	Plenary 3	Dr Talia Isaacs UCL Institute of Education UK Title: Assessing "ear and tongue skills": Standards, washback effects, and policy implications							
17:20	15 mins	Day 1 Closing	Steve Adams Director Examinations East Asia British Council							
40.00	100	D "	Yokohama Bay Hotel Tokyu							
18:00	180 mins	Buffet and Drinks including Group Photo	Networking Event All Attendees Invited							

13:25-15:15 *Standards and Frameworks Symposium schedule									
13:25									
Discussant: Dr Jamie Dunlea	Zuraidah Mohd Don UTM and	Dr Nguyen Thi Ngoc Quynh	Dr Conrado Inigo Lyceum of	Professor Yukio Tono Tokyo	Dr Mark Chapman WIDA USA	Summary by discussant (5-10m)			
Intro (5 m)	UPSI Malaysia (10m)	Vietnam National University,	the Philippines University	University of Foreign Studies	(10m)	and Discussion			
i i	, , ,	Hanoi Vietnam (10m)	Philippines (10m)	Japan (10m)	,				

Monday 9 December

Time	Duration	Activity	Location							
8:00	60 mins	Registration	2 nd Floor Foyer							
9:00	15 mins	Welcome address	Room 501/502 Day 2 welcome address by: Sue Kinoshita British Embassy Yuri Arakida Deputy Mayor, City of Yokohama							
9:15	45 mins	Plenary 4	Professor Yoshinori Watanabe Sophia University Japan Title: Learning to be assessment-literate – Critically analysing the results of the 2019 nationwide English examination							
10:05	45 mins	Plenary 5	Professor Barry O'Sullivan British Council Assessment Research Group							
10:50	30 mins		Title: Making a comprehensive learning system work: the case of Japan							
10.00	00 1111110		Room 412 Stakeholder Engagement	Room 413 Implementing Performance Assessment	Room 414 Alignment of Policy with Context	Room 415 Technology and Consequences	Room 416/7 Implementing Performance Assessment	Room 419 General Strand	Room 501/502 IELTS: Learning, context, and looking forward	
11:20	30 mins	Breakout 4	Peng Jing - A Study on Effects of Primary English Teachers' Classroom Assessment on Students' English Learning Interest	Jan Langeslag - Rater Reliability on Under-Length Scripts	Rose Clesham - Why a Unified Approach to Language Scales Matters: The Case for Comparative Judgement	Dianyong Zhu – Measuring IELTS Vocabulary Size via Computerized Adaptive Testing	Yujia Zhou, Kevin Rutherford, Judith Fairbairn, Jamie Dunlea, Masashi Negishi & Barry O'Sullivan - Language assessment transition in a Japanese university	Thinh Nguyen, Huong Ta & Trang Leng - Incorporating Intercultural Competence into Language Tests and Assessment for EFL Students in Low-resource areas: A Case Study at University of Economics and Business Administration, Thai Nguyen, Vietnam	David Allen - Researching washback from four-skills tests in Japan	
12:00	30 mins	Breakout 5	Ying Zhang - Incorporating Performance Assessment into Classrooms — A Case Study of Performance Assessment in High School in China	Philip Head, Noriko Yamane, Jon Clenton and Masahiro Shinya - Comparing raters: Investigating the effects of listener background on English speech comprehensibility ratings.	Richard Spiby & Jamie Dunlea - Double the evidence or double standards? Evaluating the use of multiple methods in the standard-setting process	Kazuo Amma - Partial Scoring of Reordering Tasks: Adjacency Matrix Approximation by Excel	Dai Fujii - The first step to assessing 'spoken interaction' in secondary schools in Japan	Ahyoung Alicia Kim, Mark Chapman & Tim Boals - Making Identification and Placement Decisions for K-12 English Learners in US Public Schools	Tony Clark, Evelina Galaczi,& Reza Tasviri - Writing scales review and revision	
12:30	70 mins	Lunch	Room 503 and Bay Bridge Co	<u> </u>						
			Room 412 Stakeholder Engagement	Room 413 Assessment and	Room 414 Alignment of Policy with	Room 415 Technology and	Room 416/7 Implementing	Room 419 General Strand	Room 501/502 IELTS: Learning, context,	
13:40	30 mins	Breakout 6	Claudia Kunschak & Yuko Igarashi - Chasing the testing unicorn – a case study	Inclusion Rama Mathew & Neelima Sharma - Towards a Common Indian Framework of Reference	Abdul Halim Abdul Raof, Atsuko Watanabe, Masahiro Teshima & Masdinah Alauyah Md Yusof - Oral interaction in English language classrooms: Reflecting voices of learners in assessment	Consequences Sathena Chan & Daniel Lam - Keystroke logging as evidence of writing proficiency: Opportunities and challenges	Performance Assessment Run Zou - Interactional Competence in Chinese EFL Paired-speaking Assessment: A Rating Scale Formulation and Validation	Toshihiko Shiotsu - How do task and reader characteristics influence reading comprehension and speed of Japanese EFL learners?	and looking forward Chihiro Inoue, Nahal Khabbazbashi, Daniel Lam & Fumiyo Nakatsuhara - IELTS Speaking Test: Future Avenues that Examiner Voices Indicate	
14:20	30 mins	Breakout 7	Randy Thrasher - Rise and Fall of the Businessman's English Test and Assessment	Johanna Motteram & Trinette Low - Language Testing and Policy: Singapore, English Language Testing and workforce optimisation	Karen Dunn & Janina Iwaniec - Looking beyond the test scores: Motivational profiles of teenage English language learners from Spain and Sri Lanka	Nathaniel Owen - Exploring rater behaviour in Aptis Writing performance assessment: An eye-tracking study	Ai Theng Chew - Assessing speaking in Malaysia: Washback and challenges of paired speaking assessments in construct and rating scales	Carolyn Westbrook - The effect of input medium on an integrated EAP listening-intowriting test.	Barry O'Sullivan & Nick Saville - The impact of a future IELTS; how IELTS would need to evolve and extend to increase positive impact in years to come; the essence of impact	
15:00	30 mins	Breakout 8	Minh Tran - Insights from mandatory city-wide English testing in Almaty and Astana	Yuji Nakamura, Ju Seong Lee and Hideki Okabayashi - Development and Validation of an EIL Awareness Measurement Scale for Classroom Use	Nguyen Thi Mai Huu - An investigation into the cognitive processes reflected in the VSTEP speaking scoring rubrics	Mikako Nishikawa & Yukio Horiguchi - Eye-tracking Study: Investigating Different Types of Reading During Summary Writing	Tim Greer - Using a Conversation Analytic Exemplar-Based Rubric to Assess Engagement in a Paired EFL Test	Johnathan Cruise - An investigation into the efficacy of visual stimuli used in computer-based speaking tests and the affective factors on test-takers	research and the need to go beyond simple washback studies or outdated predictive validity research	
15:30	30 mins	Break	4 th and 5 th Floor Foyer							
16:00	75 mins	Panel Discussion 2	Topic: Technology and Consequences Panel Chair: Helen Yannakoudakis King's College London U.K. Panellists: Dr Alistair Van Moere Metametrics U.S.A. Dr Talia Isaacs UCL Institute of Education U.K. Eng Han Tan ACT China Aaron Elliot Benesse Japan Dr Ruiji Fu IFLYTEK China							
17:15	20 mins	Closing Ceremony								